GüncelManşet

(Röportaj) Ayşe Efendi: “YPG/J Batı tarafından 2 köy aldı”

Riha/Pirsûs: Bugün TC’nin jandarması tarafından saldırıya uğrayan Measer Köyü’ne gelen ve açıklamalarda bulunan Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi ile Kobanê direnişinin son durumu hakkında bir söyleşi yaptık. Ayşe Efendi’nin Kobanê’ye dair bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz.

– Kobanê’deki son durumu nedir?

– Şimdi biz Kobanê halkı olarak diyoruz ki; Kobanê bu saldırganlığın, barbarlığın üstesinden geldi. Bir ay, iki gündür halkla beraber YPG direniştedir.

Şimdi bazı hastalıklar Kobanê’de ortaya çıktı. Bu da çetelerin attığı bazı bombalarla ortaya çıkıyor. Arkadaşlarımızın yüzleri yanıyor. Şehitlerimiz tanınmıyor. Savaş ilkelerine aykırı bir şeydir bu. IŞİD’e bu silahları veren devletlerin uluslararası kamuoyuna hesap vermesi gerekiyor. Ama bunun hesabı sorulmuyor. Şimdi bakıyoruz; Türkiye her gün IŞİD’de destek veriyor. Askeri lojistik ve kuvvet sağlıyor. Türkiye bir yandan da bizle, Önder Apo’yla görüşmeler yapıyor. İkiyüzlü hareket eden bir noktada duruyor.

 

“Kobanê şimdi iyi durumda”

Kobanê, şimdi iyi bir durumda. Yoldaşlar Batı tarafından 2 köy aldılar. İcazet de onların elideydi onu da aldılar. Güney bölgesini şehitlik tarafından ve IŞİD’in bulunduğu Kaniya Kurda tarafının arkasından Kaniya Kurdan tepesine tepesini bizim arkadaşlar girdiler. Yoldaşlar orda ki IŞİD bayrağını da kaldırıp YPG/YPJ bayrağını diktiler.

Bugün konuşulan Rojava ve Hewler arasındaki görüşmeleri açıklayamıyoruz. Şimdilik kararları açıklayamıyoruz. Fakat şimdi görüşmelerimiz ve Kürtlerin birlik olması bakımından iyi bir durumdayız. Kürtlerin birliği ve direnişi sonuç veriyor.

 

“Gençler yüzlerini Kobanê’ye çevirmelidir”

Kobanê’de Yürekler orda atıyor. Çağrımız gençliğin, Rojava gençliğinin yönünü Kobanê’ye çevirmesidir. Bugün Kobanê yalnız değildir. Dünyanın gözü Kobanê’de. YPG/YPJ ve Kobanê halkı bu gün dünya için savaşıyor. Bugün IŞİD her yerde var. Her yerde bağlantısı var ve her yere. Bütün halklara saldırıyor. Fakat kendini Kürdistan batısında toplamış. Biz demiyoruz “başaracağız.” Biz YPG/YPJ’nin bir aydan fazla bir süredir verdiği direnişle başardık.

– Koalisyon uçakları hedefleri vuruyor mu, ne düşünüyorsunuz?

– Başladığı sürede rastgele vuruyordu. Şimdi hedefleri vuruyor. Çetecileri, onların tankları ve cephaneliklerini gördüğü noktada vuruyor. Birçok noktada uçakların vurduğu çetelerin cesetlerini yerde görüyoruz. Fakat bu yeterli değil. Çetelerin daha erken çıkması için daha fazla vurabilir.

– Türkiye’deki serildanların YPG/YPJ gerillalarının yürüttüğü savaşta etkisi nasıl?

– Çok iyi bir etkisi var. Savaşı ilerleten bir noktadadır. YPG üzerindeki etkisi; yalnız olmadığımızı bütün Kürtlerin yanımız da olduğunu gösteriyor. Bütün Kürtlerin ayaklandığını, savaşımızın bir parçası olduğunu ve YPG saflarında olduğunu gösteriyor.

Bundan kaynaklı hiç kimse evinde uyumasın. Rahat yemek yemesin. Herkesi Kobanê’yi savunmaya çağırıyoruz. Kobanê’nin kurtuluşu herkesin kurtuluşudur.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu