GüncelManşet

Kürt kentleri ateş topuna döndü

 

H.Merkezi: Kobanê halkının IŞİD çetelerinin katliamı ile yüz yüze kalmasının infiale yol açtığı Kürdistan’da sokaklara dökülen Kürtler, saatler gece yarısını geçmesine rağmen sokaklardan ayrılmıyor. Birçok merkezde halk IŞİD çetelerine verdiği destek nedeniyle AKP binalarına yürürken, Diyarbakır Lice’de halk silahlarla ilçeyi kontrolü altına aldı. 

BATMAN

Kobanê üzerindeki IŞİD saldırılarını kınamak amacıyla başlatılan sokağa çıkma eylemleri Batman’da da halkı sokağa döktü. Batman’ın birçok mahallesinde toplanan yüzlerce kişi eylemler yaptı. Saoğaka çıkan halkj, İluh mahallesinde bulunan İl Merkez Jandarma Komutanlığı’na yürüyerek, karakola saldırdı. Karakola yapılan saldırı ardından, polis olay yerine gelerek tazyikli su ile gaz bombaları ile müdahale halka saldırdı.
Polis müdahalesiyle başlayan çatışmalar mahallenin ara sokaklarına yayıldı. Kentin birçok noktasında eylemler devam ederken, Diyarbakır caddesine çıkan halk, yolu trafiğe kapattı. Kentin birçok noktasında olaylar devam ediyor.

DİYARBAKIR 
DBP İl Örgütü’nün çağrısı ile halkın sokaklara döküldüğü Diyarbakır’da da olaylar halen devam ediyor. Kentin hemen hemen tüm mahallerinde çatışmalar yalanıyor durumda. 
Bağlar’da Dörtyol ve Cento caddesi üzerinde toplanan gençlerin yoğunlukta olduğu kitle barikat kurdukları yolları trafiğe kapattı. Ateşler yakılan bölgelerde IŞİD çetelerine dönük öfke Kobanê’ye dönük destek ortaya konuldu. Polisin kitleye her iki noktada müdahaleye yönelmesi üzerine ise çatışmalar çıktı. Yurttaşlara yönelik rastgele gaz bombası kullanan polisler hızını alamayıp, kimi evlere de gaz bombası attı. 
Evlerinin balkonlarından polise tepki gösteren kimi yurttaşlara yönelik olarak yine TOMA araçlarından küfürler savruldu. Şiddetli çatışmalar halen devam ediyor. 
Yine Göçmenler caddesi üzerinde toplanan yurttaşlar, IŞİD çetelerine dönük tepkilerini yolları kapatarak gösterdi. 
5 Nisan mahallesinde de IŞİD çetelerinin yol açtığı infial sonucu sokaklara çıkan halk, polisle çatıştı. Burada halka sert müdahalede bulunan polisler, müdahale sırasında plastik mermi de kullandı.
Kayapınar’ın İplik mahallesinde de sokağa çıkan yüzlerce yurttaş Ergani-Diyarbakır karayolunu trafiğe kapattı. Yolun üzerine taşlar ve yaktıkları lastiklerle barikat kuran gençler, araçların geçişlerine izin vermedi. Kitlenin sayısı her geçen an artarken bir süre sonra bölgeye ulaşan polisler kitleye müdahalede bulundu. Bunun üzerine gençler de polise taş ve molotof atarak karşılık verdi.
Olayları takip eden basın mensupları da polisin saldırısına uğradı. Akrep tipi zırhlı bir araçtan içinde gazetecilerin bulunduğu bir araca hedef alınarak gaz bombası atıldı. Atılan gaz nedeniyle gazeteciler kendilerini aracın içinden dışarıya zor atabildi.
Yenişehir ilçesine bağlı Toplu Konut siteleri sakinleri de sokağa çıkıp tepkilerini ortaya koyunca polis müdahalesine maruz kaldı. 
Ofis semtinde ise Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtta kalan bir gurup öğrenci yurdın camlarına çıkarak “Bijî berxwedana Kobanê/YPG” sloganları attı. Öğrencilerin slogan atması üzerine yurdun yanında yer alan Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler dışarı çıkarak yurdu gözetim altına aldı. Öğrenciler, dakikalarca attıkları sloganlarla Kobanê’ye yönelik desteklerini haykırdı. 

LİCE
Lice’de de sokaklara çıkan yurttaşlar tüm caddelere barikat kurup ataşler yaktı. Yaktıkları ateşler başında sloganlar atan bazı yurttaşların havaya silahlarlka ateş açtıkları görüldü. Protestolara rağmen asker ve polislerin karakollarından dışarı çıkmaması dikkat çekti. 

ADIYAMAN
Adıyaman’da ise Karapınar mahallesinde Kobanê direnişi için kurulan nöbet çadırının önünde toplanan yüzlerce yurttaş, yönünü IŞİD çetelerine verdiği destek medeniyle AKP İl Teşkilatı’na çevirdi. “Her yer Kobanê, her yer direniş”, “Bijî YPG/YPJ”, “Kobanê IŞİD’e mezar olacak” sloganları ile AKP binasına yürüyen kitle içerisinde yer alan gençler ise çevreye ses bombaları attı.

LİCE 
Lice’de bütün caddeleri trafiğe kapatarak ateşler yaktı. Ateş başınsa silahlar havaya ateş açıldı. Polis ve asker karakollardan dışarı çıkmadı. 

MARDİN 
Kobanê’ye dönük saldırıları protesto etmek amacıyla Mardin Kızıltepe’de sokaklara çıkıp yürüyüşe geçen kitleye polisin müdahalesi ile başlayan çatışmalar, ilçeyi adeta savaş alanına dönüştürdü. Olaylar sırasında polisin kullandığı gaz bombaları ilçenin üzerinde gaz bulutu oluşturdu, göz gözü görmedi. 
Yaşanan müdahalelerde polisin atığı gaz bombalarının vücutlarının çeşitli yerlerine isabet etmesi nedeniyle yaralananların sayısı ise 8’e yükseldi.
Polisin sert müdahalesine rağmen sokaklardan ayrılmayan halk, Kobanê’ye yapılan saldırılar durduruluncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.

DERİK

Kobanê’ye yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla Derik ilçesinde de akşam saatlerinde polisin müdahalesi ile başlayan çatışmalar halen devam ediyor.

MALATYA 

HDP’nin “süresiz direniş” çağrısı üzerine, Malatya Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri öncülüğünde yaklaşık bir hafta önce açılan Kobanê ile dayanışma çadırında bir araya gelen yüzlerce kişi, Kobanê’ye dönük saldırıları protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Çadırın bulunduğu alandan Yeşilyurt caddesini çift yönlü trafiğe kapatarak yürüyüşe geçen kitle, sık sık “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Kobanê IŞİD’e mezar olacak” ve ” Bijî berxwedana YPG” sloganları attı. PTT Paşaköşkü önünde bir süre slogan atıp bekleyen kitle, daha sonra çadıra doğru tekrar yürüyüşe geçtiği sırada ara sokaktan çıkan sivil bir aracın kitlenin üzerine sürmesi kısa süreli gerginliğe neden oldu. Aracın uzaklaşmasıyla biten gerginlik sonrası çadıra gelen kitle, adına DBP Malatya İl Eş Başkanı Abuzer Yavaş açıklama yaptı. 
Kobanê’ye dönük saldırıların başladığı günden itibaren çadır eylemi başlattıklarını belirten Yavaş, Kobanê’den Malatya’ya gelen yüzlerce aileye yardım ettiklerini söyledi. AKP hükümetinin IŞİD çetelerine verdiği desteğin tüm dünyaca bilindiğini söyleyen Yavaş, “Tepkimiz sadece IŞİD çetelerine değil, bu çetelere her türlü desteği sunan AKP hükümetinedir” dedi. 
Yavaş’ın ardından kısa bir konuşma yapan Kobanê’li Ali Habas herkesin IŞİD çetelerine kısa sürede teslim olduğunu ancak Rojava’nın 2 yıldır büyük bir direniş sergilediğini belirterek, Rojava’nın gücünü ağır silahlardan değil, halktan aldığını söyledi.
Kitle yapılan açıklamaların ardından çadırın etrafında sabaha kadar sürecek olan oturma eylemine geçti.

SİİRT 

IŞİD çeteleri ile Kobanê’ye savunun YPG ve YPJ güçleri arasından başlayan sokak çatışmaları ve binlerce Kobanê halkının katliamla yüz yüze kalması ardından Siirt Ulus, Conkbayır, Çal, Barış, Alan Affet, İnönü, Karakol, Algül, Doğan mahallerinde çoğunluğu gençlerde oluşan binlerce yurttaş, sokaklara çıkarak tencere, tava çalarak ve ışık kapama yaparak IŞİD saldırılarını protesto etti.
Polisin bu eylemlere katılanlara müdahalesi üzerine ise başlayan çatışmalar devam ediyor. 
Afet Evler mahallesinde gençler, Siirt-Kurtalan karayolunu iki saat boyunca trafiğe kapatırken, Kurtalan ilçesinde bulunan Tekel mahallesinde de bir araya gelen yüzlerce genç, Kurtalan-Diyarbakır karayolunu trafiğe kapattı. 
Yapılan çağrılar üzerine ise binlerce Siirtli, belediye önünde toplanarak, “Bijî berxwedan YPG, YPJ, “Bijî berxedana Kobanê”, “Bijî Serok Apo”, “Kobanê DAİŞ’e mezar olacak”, “Katil DAİŞ, işbirlikçi AKP” sloganları eşliğinde Kabone’ye destek için süresiz oturma eylemi başlattı. 
‘Halk İnisiyatifi’nden serhildan çağrısı’
Siirt Halk inisiyatifi de yaptığı yazılı açıklama ile Siirt halkını 7’den 77’ye Kobanê için serhildana çağırdı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bilindiği gibi Kobanê’de Kürt halkı üzerinde devam eden DAİŞ saldırısı tüm vahşeti ile devam etmektedir. Bu saldırılara destek veren T.C devleti ve uluslararası güçlerin durumu bilinmektedir. Kobanê, Kürt halkının sınırıdır. Kobanê, Kürt halkının onur sınavıdır. Kobanêye sahip çıkmak, onurlu olmanın tek yoludur. Bu kritik ve acı dönemde tek çare Kürt halkının serhildan ruhuyla Kobanê’ye sahip çıkmasıdır. Gün serhildan ve direniş günüdür.”

CİZRE 

IŞİD çetelerinin Kobanê’ye dönük saldırılarını arttırmasının protesto edildiği merkezlerden biri de Şırnak’ın Cizre ilçesi oldu. Akşam saatlerinden itibaren yüzlerce YDG-H üyesi genç, Nusaybin ve Yafes caddelerini trafiğe kapatarak saatlere polisin gelmesini bekledi. Bu bekleyiş sırasında Nusaybin caddesinde bulunan A-101 isimli bir alışveriş merkezine molotof ve ses bombaları atıldı.

Alevler içinde kalan alışveriş merkezini söndürmek için gelen itfaiye ekiplerine de gençler tarafından izin verilmedi.
Bunun üzerine polisler, akrep tipi zırhla araçlarla gelip, gençlere gaz bombalarıyla müdahale etmeye başladı. Polisin yoğun bir şekilde gaz bombalarıyla yaptığı müdahaleye gençler de ses bombası, havai fişek, molotoflarla karşılık verdi. Atılan molotoflardan bazılarının zırhlı araçlara isabet etmesi üzerine zırhlı araçlar alevler içinde kaldı.
Burada yola döşenen çivilerle de bir akrep tipi zırhlı aracın lastiği patlatıldı. Uzun süre devam eden çatışmalarda polisin geri çekilmesiyle olaylar dindi ancak gençler tekrardan yola çıkarak yolu trafiğe kapattı. 

Akrep tipi zırhlı aracın lastiği patlatıldı 

Yine Yafes Caddesi’nde de eş zamanlı olarak çıkan gençler, Cizre köprüsünü trafiğe kapatması üzerine uzun araç kuyruğu oluştu. Burada da yine polisler yolu açmak için gençlere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Polisin yaptığı sert müdahaleye burada da gençler yine taş, havai fişek, ses bombası ve Molotoflarla karşılık verdi. Birçok molotofun zırhlı araçlara isabet etmesi üzerine zırhlı araçlar alevler içinde kaldı. Tomalar tarafından zırhlı araçlar sık sık söndürülmeye çalıştı. 

AKP İlçe Teşkilatı’na ise bir grup tarafından genç molotoflu saldırıda bulundu. Binada bulunan AKP’liler, gençlere rastgele ateş açmaya başladı. Bu saldırı üzerine ara sokaklara dağılan gençlerin de silahlarla AKP’lilere karşılık vermesi üzerine kısa süreli silahlı çatışma çıktı. Olayla ölen yada yaralanan olmazken, AKP İlçe Teşkilatı’nın bulunduğu sokakta bulunan bir gazeteciye ait araca da atılan bir mermi isabet etti. 

Yine protesto ve olaylar sırasında Halk İnisiyatifi adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda Cizre’de gerekirse 10 gün kesintisiz direniş çağrısı yapılarak, “Herkes serhildana kalkmalıdır. 10 gün çalışmazsak kimse açlıktan ölmez. Herkesi Kobanê’yi sahiplenmeye çağırıyoruz”denildi. 

Yapılan konuşmaların ardından kitle, Orhan Doğan caddesine çıkarak Sanat Sokağı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında kitle sık sık “Kürdistan IŞİD’e mezar olacak”, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP” sloganlarını attı. Kitlenin Cizre Hükümet Konağı binasına ulaşmasıyla birlikte gençler Hükümet Konağı’na molotoflu saldırı gerçekleştirdi. Bunun üzerine hükümet konağının bahçesinde bekleyen polisler zırhlı araçlar ve Tomalarla kitleye gaz bombaları, tazyiki su ve özel hareket timleri havaya ateş ederek kitleyi dağıtmaya çalıştı. Ara sokaklara dağılan kitle burada da polisler çatışmaya devam etti.

Kaynak: Dicle Haber Ajansı (DİHA)

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu