GüncelManşet

Özgür basın susturulamaz

İstanbul: Bugün, Azadiya Welat çalışanı Kadri Bağdu‘nun katledilmesini protesto eden Kürt özgür basını, Özgür Gündem Gazetesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Adana’da gazete dağıtımı yaptığı sırada silahlı saldırıda Azadiya Welat çalışanı Kadri Bağdu’nun katledilmesini Özgür Gündem Gazetesi önünde devrimci basınlar yapılan açıklama ile protesto etti. Aralarında DİHA, Azadiya Welat, JINHA, Demokratik Modernite, Özgür Halk‘ın bulunduğu Kürt özgür basının yanı sıra Özgür Gelecek Gazetesi gibi birçok devrimci demokrat basın destek verdi.

Özgür Gündem Gazetesi önünde toplanan kitle, “Ne IŞİD, ne AKP vahşeti özgür basını susturamaz” pankartı açtı. Sık sık, “Özgür basın susturulamaz”, “Şehid namirin” sloganlarının atıldığı eylemde, Bağımsız İletişim Ağı (bianet), ETHA, TV10, İMC TV, Özgür Radyo, Evrensel Gazetesi, Özgür Gelecek, Kızıl Bayrak çalışanları, TGC Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve yöneticileri, RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, DİSK Basın-İş yöneticileri, Yıldırım Türker, Veysi Sarısözen, HDP/DBP İstanbul İl Örgütleri Eş Başkanları ve Pınar Aydınlar gibi birçok aydında yerlerini almışlardı.

“Ölümden kaçmadık kaçmıyoruz”
Eylemde Kürt özgür basın kurumları adına ortak basın açıklamasını Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin yaptı. Keskin açıklamasında, Kobanê için yapılan protestolar sırasında yapılan polis saldırılarını hatırlatarak, polisin olaylarda Azadiya Welat, JINHA ve Gün Tv çalışanı 4 emekçiyi gözaltına alındığını söyledi. Bu saldırıların ilk olmadığını söyleyen Keskin, “Dün sabah itibariyle 17 yıldır büyük fedakârlıkla gazetemiz Özgür Gündem ve Azadiya Welat’ın dağıtımını yapan Kadir Bağdu arkadaşımız kalleşçe bir saldırıya uğrayarak yaşamını yitirmiş, özgür basın şehitler kervanına uğurlanmıştır. Bu hain saldırıyı gerçekleştirenler ve onun arkasında çok yakından tanıdığımız legal ve illegal güçler şunu bilmelidir ki ne dün ne bugün ve ne de yarın asla kurşunlar karşısında gerçekleri yazan kalemimizi yerde bırakmadık, bırakmayacağız” dedi. Son olarak da cinayetin emrini verenleri failleri açığa çıkarmaya davet ediyoruz dedi.


Keskin’in ardından Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Turgay Olcayto da bir konuşma gerçekleştirdi. Olcayto konuşmasında, “gazeteciler üzerinde korku iklimi yaratmak istiyorlar ancak, gazeteciler gerçekleri yazmaktan yılmayacak” dedi. Bölgede gazetecilik yapmanın zorluklarına dikkat çeken Olcayto, özellikle Azadiya Welat’ta çalışmanın daha da bir zor olduğunu söyledi. Olcayto son olarak Bağdu’nun faillerinin ortaya çıkartılmasını istedi. 

Olcayto’nun ardından TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli de bir konuşma gerçekleştirdi. Olcayto konuşmasında, “Batı’da Türk gazetecilere saldırı olduğu zaman ayaklanılıyorsa Kürt gazetecilere yapıldığında da ayaklanmalıyız. Artık tek çatı altında örgütlenmeliyiz” diyerek birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu