Güncel

Çorlu Tren Katliamı raporu: TCDD asli kusurlu

Çorlu tren faciasına ilişkin hazırlanan ek raporda, "demiryolu altyapısını yenilemelere uygun hale getirmeyenler, yeterli yol ve geçit kontrol memuru istihdam etmeyenler" asli kusurlu olarak görüldü.

Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciası ilişkin hazırlanan ek bilirkişi raporu, Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Raporda, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) asli kusurlu olarak görüldü.

Mühendislik hizmetine uygun değil

Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine 6 uzman tarafından 26 Şubat’ta hazırlanan ek raporda, olay mahallindeki menfezlerin ve boru geçişlerinin kapasitelerinin, havza debileri için yetersiz olduğu belirtildi. Raporda, boru geçişleri girişlerinin toprak altında kaldığından çalışmadıklarının tespit edildiğine yer verilerek, güzergahtaki demiryolu hidrolik sanat yapıları ve akarsu yatak düzenlemesinin kaza sonrası iyileştirmeler dahil günümüz mühendislik hizmetine uygun olmadığı vurgulandı.
Raporda, demiryolu altyapısı ve sanat yapılarında olağanüstü hava koşulları ile ilgili önlemleri almayan ve meteorolojik durumla gerekli koordinasyonu sağlamayan TCDD Genel Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Merkez ve Birinci Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi müdürlüklerinin asli kusurlu olduğu belirtildi. Raporda, “demiryolu altyapısını yenilemelere uygun hale getirmeyenlerin, yeterli yol ve geçit kontrol memuru istihdam etmeyenlerin de” asli kusurlu olduğuna yer verildi.

Ne olmuştu?

8 Temmuz 2018’de Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden hareket ederek İstanbul’a doğru yol alan tren Çorlu’da kaza yapmıştı. Faciada, aralarında çocukların da bulunduğu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 317 kişi ise yaralanmıştı. Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada, mahkeme heyetinin talebi doğrultusunda ek rapor hazırlanarak mahkemeye sunuldu.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu