GüncelManşet

YPG: “DAİŞ’in profesyonel gücünün %70’i imha oldu”

H. Merkezi: Fırat Haber Ajansı’na açıklama yapan Kobanê YPG Genel Komutanlık Üyesi Mehmûd Berxwedan, “Dünya yıkılsa da Kobanê’den vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Berxwedan; DAİŞ’in Derazor, Rakka ve hatta Irak’tan güçlerini toplayarak, yine Şêxler ve Cerablus gibi yerlerdeki bölgesel güçlerini toplayarak geldiğini ve güçlerinin yüzde 70’ini Kobanê’ye getirdiğini belirterek başta Türkiye ve IŞİD’e destek veren birçok gücün, bu saldırıları bilinçli olarak planladığını vurguladı.

 

“İrademizi burada kırmak istediler, başarabileceklerini düşündüler”

IŞİD ve ona destek veren bütün güçlerin YPG’yi Kobanê’de sınadıklarını belirten Berxwedan “İrademizi burada kırmak istediler. Burada başarmak istediler. Eğer burada başarıya ulaşsalar adım adım diğer bölgeleri de hedef alabilecekler ve Efrîn’i de, Cizîrê’yi de hedef alabileceklerdi. Daha önce de Cezaa, Rabia ve Serêkaniyê’de denemek istediler; ama yapamadılar. Çünkü orada büyük bir gücümüz var ve boğamadılar. Ama Kobanê’yi dört bir taraftan sararak irademizi burada kırmayı düşünüyorlardı” dedi.

Berxwedan, “DAİŞ gücümüzün büyük bölümünü köylerde, daha şehre varmadan tasfiye etmeyi planlıyordu. Güçlerimizi köylerde bitirecekler ve ellerini kollarını sallayarak kente gireceklerdi. Bizler de bunları göz önünde bulunduran taktikler geliştirdik. Savaşmadığımız tek bir köy yok. Bütün köylerde, mezralarda hem savaştık hem de var olan gücümüzü koruduk. Bazı şehadetlerimiz, kayıplarımız oldu. Fakat genel itibariyle gücümüzü koruduk. Bu da hem direniş günlerinin sayısını arttırdı, hem de DAİŞ’e darbeler vurduk. Hem gücümüzü korumayı hem de darbe vurmayı esas aldık. Bir hafta içinde köylerde gücümüzün büyük bir bölümünü tasfiye etmeyi planlayan DAİŞ’in kente girmesine bile izin vermedik yaklaşık üç hafta boyunca. Esas savaşı kentte vermeyi planladık. Kırılma noktasının burası olmasını istedik” diyerek IŞİD’i şehir merkezine çekmek gibi bir taktik de izlediklerini vurguladı.

 

“DAİŞ helak oldu, kırıldı”

Son üç gündür artık geri çekilmediklerini ve adım adım ilerlediklerini ve IŞİD’in yorulduğunu, güçten düştüğünü, gücünün tasfiye olduğunu, operasyonel gücünün kırıldığını ekleyen Berxwedan, IŞİD’in takviye olarak getirdiği gücünün de tasfiye edildiğini söyledi. Berxwedan “Son üç gündür yüzlerce silah topladık. Bu son üç günde DAİŞ Kobanê’de kırıldı. Yani bizler birinci ayda direniş sergiledik, taktik yürüttük; ikinci ayda da DAİŞ’i Kobanê’de bitirmeyi hedefliyoruz. Artık sadece direniş değil, zaferi hedefliyoruz” dedi.

IŞİD’in o saldırgan ve profesyonel güçlerinin yüzde 70’inin öldüğünü, ancak yine de çevrede bulunan bazı güçlerini getirmek istediğini belirten Berxwedan, “ Artık Irak’tan mı, Pakistan’dan mı, Afganistan’dan mı, Azerbaycan’dan mı getirirler onu bilemeyiz. Daha önce getirdikleri gücü yitirdiler. Ellerine silah verdikleri birçok çocuk gördük. Son zamanlarda Ketibe-i Unsa (Kadın birlikleri) dedikleri kadınları getiriyorlar. Artık dışarıdaki güçlerini de getirerek sonuç almak istiyorlar. Ama bu son üç gündür hem morallerinde, hem hızlarında, hem de ilerlemelerinde kırılma var” dedi.

IŞİD’in TC sınırındaki noktaları havan toplarıyla vurması konusunda ise “Eğer bizim tek bir mermimiz Türkiye’ye gitseydi, Türkiye kıyameti koparırdı. Onlar kapıya atıyorlar” diyerek Türkiye’nin IŞİD’e hala tölerans tanıdığını vurguladı.  

 

Ne Koalisyondan ne de Barzani’den silah yardımı gelmedi

Suriye, Özgür Suriye Ordusu ve Irak’tan ele geçirdikleri tank, top, havan ve ağır silahlarla IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırıları anlatan Berxwedan, ne koalisyon güçlerinin, ne dışarıdan bir gücün hiçbir silah desteği sunmadığını söyledi.

“Bir seviyeye kadar uçakların vurmasının faydası var. Darbe de vurdular. Ama asıl sonuç alıcı güç bizim karadaki operasyonel gücümüzdür. Başından beri şunu söylüyoruz. Eğer DAİŞ’e karşı oluşturulan koalisyon DAİŞ’in kırılmasını istiyorsa, karada savaşanlara silah desteğini sunması gerekir. Karada da savaşan güç YPG ve YPJ’dir. Bunun imkanlarını oluşturmalı. Bize dışarıdan savaşçı gelmesinin imkanları oluşmalı. Türkiye buna izin vermiyor. Şimdi çemberdeyiz. Gelip mücadeleye katılmak isteyen gençlere resmi bir yolun açılması gerekiyor. Bu yoldan silahlar gelmeli, cephane gelmeli” diyerek kazanılacak zaferin Koalisyona ya da başka bir güce mal edilemeyeceğini vurguladı.

Kendilerine silah konusunda yardımın olmadığını da belirten Berxwedan, “Güney Kürdistan’da pêşmerge için yapılanlar bizim için yapılmış değil. Güney’de hava operasyonları başlayınca ağır silah yardımı da yapıldı. Onun için ilerleme de oldu. Biz kendi gücümüzle de direniriz ama gerçekten DAİŞ’in yenilmesi isteniyorsa bunu yapmaları gerekir. DAİŞ’in yenilmesi için bu esas şartlardan biridir. Bir yolun açılması gerekir. Türkiye’ye de resmi bir koridorun açılması için baskı yapılmalı” dedi.

 

Türkiye’de ve Dünyada büyük bir direniş sergilendi

Son olarak Kobanê destek eylemlerine değinen Berxwedan; “Doğu, Güney Kürdistan ve Avrupa’daki eylemler de büyük bir moral oldu. Bu da bizim yalnız olmadığımızı gösterdi. Bütün Kürdistan’ın arkamızda olduğunu bir kez daha gösterdi. Doğrusu bu bizim mesuliyetimizi daha da ağırlaştırdı. Verilen destek için herkese teşekkür ediyoruz. Yine halkımızın bu eylemlerinde Kuzey ve Rojhilat (Doğu) Kürdistanı’ndan şehit olanların önünde saygıyla eğiliyoruz. Onları Kobanê’de direnerek şehit düşmüş olarak görüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu