Dünya

Erfurt’ta 12. Politik kadınlar konseyi (Frauenpolitischer Ratschlag) gerçekleştirildi

ERFURT |1 Kasım günü başlayan ve iki gün süren 12. Politik kadınlar konseyinin ilk günü toplu bir selamlama ve açılış konuşması ile başladı.

Thüringen eyaletinde kadınlardan sorumlu bakan Verdi, kadın çalışmalarından sorumlu sekreter ve Thüringen kadın sığınma evleri başkanı kadın topluluğunu selamladı.
MLPD başkanı Gabi Fechtner de yaptığı konuşmayla, Rojava’daki direnişin önünde saygıyla edildiğini ve buradan da YPG, YPJ ve enternasyonal taburların desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ardından yazılı gelen selamlamalara yer verildi. Yazılı selamlamalardan biri sea watch gemisi ile Akdeniz’de zor durumda olan mültecilerin hayatını kurtardığı için İtalya devleti tarafından gözaltına alınan Carola Rackete’den idi. Rackete gönderdiği yazısında, göç yollarından ve mültecilik durumundan en çok kadın mültecilerin etkilendiğini vurguladı.
Selamlamaların ardından çalışma gruplarına geçildi.

 

Yeni Kadın üyeleri; “Göçmenlik; toplumsal ilerlemenin anasıdır“ çalışma grubunun örgütlenmesine katılıp, orada Rojava’daki aktüel duruma ilişkin bir sunum yaptı.

Türkiye’nin acil bir şekilde Rojava topraklarından çekilmesinin talebinin yanı sıra Alman devletinin ve AB’nin de Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasını ve faşist TC ile olan işbirliklerinin derhal bitirilmesi gerektiğini savundu.

Ardından bir de Alman devletinin siyasi çalışmalar yürüten Türkiyeli göçmenlere ilişkin saldırıları dile getirildi. Çalışma gruplarının ilk bölümü saat 18’de bitirilirken, ertesi gün tekrardan bir araya gelmek üzere program yapıldı.
Konseyin ikinci günü ise Erfurt’un merkezinde yapılan eylem ile başladı. Çarşı merkezinde başlayan yürüyüş, eylem boyunca kadınlara ilişkin sloganlar atılırken, aynı zamanda Dünya Kobane Günü vesilesiyle de sık sık “Biji Berxwedana Rojava” sloganı haykırıldı.
Eylem boyunca kadın bedeninin metalaştırılmasına, kadına yönelik şiddete ve son dönemlerde Avrupa’da da artan kadın cinayetlerine, ırkçılığa, toplumsal rollere, kürtaj yasağına ve klasik çocuk yetiştirme konseptlerine karşı konuşmalar yapılırken, açık mikrofonu eline alıp dünyanın dört bir yanından gelen kadınlar da, geldikleri ülkelerde kadınların durumunu dile getirdi. Saat 11.30 da Anger Meydanı’nda son bulan eylemin ardından politik kadınlar konseyine dün kalınan yerden devam edildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu