DünyaGüncel

BM Genel Sekreteri Guterres: İnsan haklarına en fazla zarar veren unsur cinsiyet eşitsizliği

Dünyanın 'insan hakları ihlalleri salgınıyla' karşı karşıya olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, insan haklarına en çok zarar veren unsurun cinsiyet eşitsizliği olduğunu dile getirdi. Guterres, otoriter rejimlerin korona virüsü salgınını ifade özgürlüğünü kısıtlamak için 'bahane olarak kullandığını' kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın ‘insan hakları ihlalleri salgınıyla’ karşı karşıya olduğunu söyledi. Otoriter rejimlerin Covid-19’u, ifade özgürlüğünü kısıtlamak ve muhalefeti bastırmak için ‘bahane olarak kullandığını’ aktaran Guterres, salgının insan hakları alanında yıllar süren ilerlemeyi zayıflattığını aktardı.

‘Cinsiyet eşitsizliği çabalarını riske atıyor’

Covid-19 salgınının, cinsiyet eşitliği konusunda verilen çabaları da riske attığını söyleyen Guterres, “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin, online tacizden aile içi şiddete, insan ticaretine, cinsel istismara ve çocuk evliliğine kadar her türü hızla arttı” dedi.

Guterres, insan haklarına en çok zarar veren unsurun cinsiyet eşitsizliği olduğunu ifade etti.

‘Nefret odaklı hareketlerin tehlikesi artıyor”

Büyüyen ırkçılık tehlikesinin önüne geçmek için ‘küresel ve koordineli bir eylem planının’ gerekli olduğunu söyleyen BM Genel Sekreteri, “Nefret odaklı hareketlerin tehlikesi gün geçtikçe artıyor” dedi. Geçtiğimiz günlerde, “Covid-19 aşılarının yüzde 75’ini sadece 10 ülke kullanırken 130’dan fazla ülkeye tek bir doz aşı bile gitmedi” açıklamasını yapan Guterres, aşılamada eşitlik sağlanamamasının salgının beraberinde getirdiği ‘ahlaki bir rezalet’ olduğunu dile getirdi.

Covid-19 aşıların yüzde 45’i G-7 ülkelerinde uygulanmıştı

Aşılama uygulamaları kapsamında şu ana kadar en az 107 ülkede 200 milyon dozun üstünde aşı vuruldu ve bunların yüzde 45’i G-7 ülkelerinde yapıldı.

Aşılama uygulamaları kapsamında şu ana kadar en az 107 ülkede 200 milyon dozun üstünde aşı vuruldu. Bu dozların yüzde 45’i, “zenginler kulübü” olarak bilinen G-7 ülkeleri vatandaşlarına yapıldığı açıklanmıştı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu