Güncel

Esenyurt’ta 2 Temmuz anması: Sivas’ın ışığı sönmeyecek

Açıklamada: “Aleviler bugüne gelene kadar inancı uğruna İmam Hüseyin’i, Hallacı Mansur’u, Baba İshak’ı, Şeyh Bedrettin’i, Nesimi’yi, Pir Sultan’ı şehit verdi. Ama inancını bozmadı yolunu değiştirmedi. Bugün de aynı inançla bu yolda yürümeye devam edeceğiz” denildi.

İstanbul: Esenyurt’ta Sivas katliamında yaşamını yitirenleri anarak, türkülerini şiirlerini Sivas şehitleri için söyledi.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde  yakılarak katledilen 33 Alevi aydın  İstanbul Esenyurt’ta anıldı. Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı’nın çağrısıyla Esenyurt’ta bulunan cemevleri, çeşitli yöre dernekleri ve demokratik kitle örgütlerinin oluşturduğu ‘Esenyurt 2 Temmuz Anma Komitesi’ tarafından düzenlenen etkinlik Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.

Anma etkinliğine Partizan, YDG gibi kurumların yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ile CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte “Sivas 93 unutma unutturma”, “Katliam, baskı, asimilasyon politikalarına karşı eşitlik, özgürlük ve adalet için Sivas’ı unutma unutturma” yazılı pankartlar ile katliamda hayatını kaybedenlerin resimleri taşındı. “Sivas’ı unutma unutturma”, “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı.

Etkinlikte Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı müzik grubu türkülerini ve şiirlerini Sivas şehitleri için söyledi.

Platform adına basın metnini Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Yavuz Selçuk okudu. Alevilere yönelik katliam ve kıyımların yüzyıllardır devam ettiğine vurgu yapan Selçuk, “Alevileri bugüne gelene kadar inancı uğruna İmam Hüseyin’i, Hallacı Mansur’u, Baba İshak’ı, Şeyh Bedrettin’i, Nesimi’yi, Pir Sultan’ı şehit verdi. Ama inancını bozmadı yolunu değiştirmedi. Bugün de aynı inançla bu yolda yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Sivas’ta 35 canı diri diri yakarak katledenleri lanetleyen Selçuk, Sivas Katliamı davasına verilen zaman aşımına değinerek “İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz. Yargılama döneminde zamanın başbakanı Tayyip Erdoğan, zaman aşımı için ‘hayırlı olsun’ demişti” diye konuştu.

Talepler şu şekilde sıralandı;

Eşit yurttaşlığın herkesin hakkı olduğunu vurgulayan Selçuk, taleplerini şöyle sıraladı:

Ayrımcılık ve inkarcılık yapılmamasını, insanlarımızın inancından, kimliğinden, dilinden ve düşüncesinden dolayı ötekileştirilmemesini istiyoruz.

Bu acı olayın toplumda bıraktığı izi temsil etmesi açısından Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi yapılmasını talep ediyoruz.

Ülkemizin laik bir anlayışla yönetilmesini ve din derslerinin zorunlu olmamasını istiyoruz.

Alevi kurum ve kuruluşları üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz.

Devlet kadroları için işe alımlarda ayrımcılık yapılmamasını istiyoruz.

Anma etkinliği lokmanın dağıtılması ile sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu