GüncelManşet

Samsun’da 4–5 Aralık enerji sempozyumu gerçekleştirildi

Samsun: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen “10.TMMOB Enerji Sempozyumu” Samsun’da yapıldı.

“Enerjide Toplumsal Yarar ve Kamusallık” ana başlığı altında düzenlenen 10. TMMOB Enerji Sempozyumu, 3–4 Aralık 2015 tarihlerinde Samsun da gerçekleştirildi.

Program kapsamında Soma maden kazasından nükleer santrallere, enerji yoksulluğundan enerjide toplum yararına ilişkin çeşitli başlıklar altında 5 oturum ve 2 panel gerçekleştirildi. Samsun  Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun Açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Teoman Alptürk yaptı. Alptürk mühendis ve mimarların örgütü olarak sektöre ilişkin doğruları her alanda kamuoyuna sunduklarını söyledi. Enerji alanındaki sorunların, çözüm önerilerinin tartışılabileceği, alanın tüm bileşenlerinin kendini ifade edebileceği bir zemin oluşturmak istediklerini ifade eden Alptürk, hazırlık sürecinde enerji ile ilgili dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler dikkate alarak ana tema ve alt başlıkların belirlendiğini belirti.

Çalışmalarını yoğun bir emek ve özveriyle sürdürdüklerini ifade eden EMO Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, “Bu çalışmalarımızı sizlerin katılım ve desteğiyle bugün taçlandırıyoruz. Sinop, Merzifon ve Terme’de yerel toplantılar yaptık. Bölge insanımız hassasiyet ve beklentilerini sempozyum ortamına aktarmayı ve topluma iletmeyi hedefledik. Tek tek destek verenlere, hazırlıkta emeği geçenlere teşekkür etti.

“Mücadeleye etmeye devam edeceğiz”

10. Enerji Sempozyumu ikinci gününde Samsun AKM binasında devam edildi. Sempozyumun 4. oturumunda Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere, HES’lerin yarattığı tahribatlara karşı mücadele eden çevre örgütlerinin temsilcileri konuştu. 

Bartın Platformu’ndan Prof. Dr. Erdoğan Atmış, termik santralin olmadığı bir yaşam istediklerini belirtti. Karadeniz’in önemli bir turizm merkezi olan Amasra’ya 1999 yılından beri “Hattat Holding” adlı bir şirket tarafından, bölgenin doğasını bozacak bir termik santral kurulmak istendiğini belirten Atmış, “99 yılından halkın tepkisi sonucu gittiler ancak 2005 yılında kömür sahası işletmek niyetiyle geri geldiler. Yıllarca mücadele verdik. Şu anda 2 adet termik santral kurmak istiyorlar” dedi. Şirketlerin özellikle yerel gazeteler aracılığıyla Amasra halkının iş ve para vaadiyle kandırılmaya çalışıldığını aktaran Atmış, “Amasra’da termik santral istemiyoruz, temiz bir Amasra’da yaşamak istiyoruz. Mücadeleye etmeye devam edeceğiz” dedi.

Munzur’dan Karadeniz’e direnenler kazanacaktır

Enerji Sempozyumu’nda konuşan Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen, Dersim’in 1896 Osmanlı Umum Müfettişleri ve 1930 yılında Fevzi Çakmak tarafından hazırlanan raporlardan bu yana doğasının katledildiğini ve insansızlaştırıldığını söyledi. Esen; Munzur üzerinde 26 baraj ve HES’lerin planlandığını ve asıl meselenin enerji değil Dersim’in doğasının yok edilmek ve Dersim’i insansızlaştırmak olduğunu söyledi. Dersim coğrafyasında yapılmak istenen baraj ve HES’lerin dışında, 84 bin hektarlık alana yapılması planlanan altın işletmeciliği, Munzur coğrafyası üzerinde yaşayan tüm canlılara mezar olacaktır.

Konuşmasın da Türkiye’de insanların doğasıyla birlikte katlediğini ifade eden Esen, insana ve doğaya yönelik tüm saldırılara karşı mücadelenin ortaklaşması gerektiğini belirtti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu